sábado, 31 de octubre de 2009

Paraules...

Si parlo dels teus ulls
Miquel Martí i Pol
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.

Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.

Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.

Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.

Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci.


jueves, 29 de octubre de 2009

-Anàlisi d'un anunci-

L’anunci que he escollit és un dels quatre que s’inclouen dins de la campanya publicitària iniciada per Loterias y Apuestas del Estado i de la qual s’han emès tres fins a dia d’avui. Aquests són els següents:







Aquest anunci ens ve a dir que tot és possible, que només cal tancar els ulls i somiar, que mitjançant Loteries del Estado aconseguiràs fer realitat tots els teus somnis i fins i tot contribuiràs a que d’altres puguin arribar a complir els seus. Apel·len als sentiments directes de l’espectador ja que parla de que fa més de 10 anys que reparteixen alegria i bona sort i que en les teves mans està poder-ne beneficiar-te d’això.
L’estètica cal dir que està molt cuidada i que tant els enquadraments a vista d’ocell, com la música que corre a càrrec del duo indie folk francès Cocoon, com el ritme d’aquest contribueixen a que l’espectador es quedi captivat.

També hi trobem l’ús de la tècnica Stop Motion. Aquesta tècnica és una tècnica d'animació que consisteix en aparentar el moviment d'objectes estàtics capturant fotografies. En general, s'anomena animacions de stop-motion a les que no entren en la categoria de dibuix animat, és a dir, que no van ser dibuixades ni pintades, sinó que van ser creades capturant imatges de la realitat. S'han de fer aproximadament entre 1.500 i 2.000 preses fotogràfiques per a que l'ull humà pugui percebre, o el que es traduiria en unes 10 fotos per cada segon de pel·ílcula. Aquest doncs, és un dels elements claus de la singularitat que aquest anunci ofereix.
El personatge que hi apareix és una noia de pell clara, d’aparença innocent i somiadora, perfecte per exemplificar el tema en el que es centra l’anunci.

Aquest anunci personalment és un dels que més m’han agradat de Loterias del Estado. A més a més si extrapolem i deixem de banda el tema de la loteria, trobem un missatge positiu que ens diu que serem capaços de tot, i crec que aquest fet és un dels altres punts forts que li trobo. Aquesta serenor, harmonia i innocència que desprèn l’anunci fa que tornis a confiar en que un món millor és possible.
Trobo doncs que és un anunci amb un alt contingut moral i conscienciador.

M’agradaria destacar que aquest anunci s’ha realitzat a partir del vídeo Her Morning Elegance, del cantautor israelià Oren Lavie i els germans Merav i Yuval Nathan, tot un fenomen a YouTube, amb més de 7 milions de visites. Així doncs Loterias y Apuestas del Estado va demanar als seus creadors que apliquessin la mateixa tècnica per tal de ressaltar la cara més social i, probablement, més desconeguda de les loteries. Aquella que ens explica en què inverteix els diners recaptats en les Loteries de l'Estat, en esport, cultura o obra social.
El vídeo en el que es fonamenta aquest anunci és el següent:





Per últim voldria mostrar-vos l'exemple d'algunes campanyes que també s’han fet ressò de la utilització d’aquesta tècnica i d’aquesta estètica tant característica:


-CAMPANYA de COMCAST-








-CAMPANYA de TARGET-






lunes, 26 de octubre de 2009

-COED 26/10/2009-


Descripció


A la classe d'avui hem estat parlant sobre els textos narratius, que son en els que s’expliquen fets, reals o irreals, protagonitzats per uns personatges en un espai i en un temps, i els textos descriptius que es fonamenten en la reproducció d’imatges i fragments de la vida real, persones o llocs.
Quan parlem de descripció, generalment tendim a pensar només en textos escrits; tot i això, la descripció inclou també, retrats, caricatures, certs anuncis o cançons.
Per tal d’arribar a aquesta conclusió, la Lluïsa ens ha fet posar per grups de cinc i hem hagut d’intentar trobar 5 cançons on es descrivís alguna persona. Algunes de les que han sortir han estat: Laura, de Lluís Llach o Penélope de Serrat.

Seguidament, distribuïts en els mateixos grups, hem fet una lectura amb profunditat d'un fragment en el què hi predominava la descripció i hem posat en comú els trets descriptius més significatius de cadascun d’ells.
Els fragments que hem analitzat pertanyien a:

-Els pobles, les ciutats, els homes, d'Artur Martorell.
-Un home de paraula, d'Imma Monsó.
-Relacions particulars i A peu per Aragó, de Josep M. Espinàs
-El país del vi, un article pertanyent al número 132 de la revista Descobrir Catalunya.


Reflexió

El que més m’ha sorprès d’aquesta sessió ha estat el text que m’ha tocat llegar a mi: Un home de paraula, d'Imma Monsó, sobretot m’ha captivat la capacitat de l'autora per descriure amb tot luxe de detalls i una precisió mil•limètrica, cada moment delimitat en un temps molt curt, cada petita acció que es produïa i la relació que s'establia en cada moment entre els dos personatges.


Aprofundiment

A continuació transcriuré el que hem posat en comú a classe durant l'anàlisi de cadascun dels textos.

*Els pobles, les ciutats i els homes (Artur Martorell)

-Pàgines 125 i 126: en Joaquim Ruyra fa una descripció física i psicològica d'en Vadó Set-trossos, i una descripció molt acurada del físic i de la vestimenta d'en Pau Ternal.


*Un home de paraula (Imma Monsó)

-Pàgines 25-29: descripció inicial poc detallada, principalment dels trets identificatius com el comportament d'ell al veure-la.

-Pàgines 36-39: descripció de l'altre persona a través de deduccions, suposicions i preguntes.

-Pàgines 54-57: descripció dels sentiments i les accions, a partir de frases curtes com a indici d'un ritme trepidant, i descripció del present en referència al passat.

-Pàgines 116-119: descripció de qui és ell segons ella, amb l’ utilització de recursos lingüístics i retòrics i de frases externes com a signe d'enriquiment.

*Relacions particulars (Josep M. Espinàs)

-Pàgines 56-59: descripció de Josep Vicenç Foix, poeta i pastisser, a partir de les coses d'aquest que sorprenen l'autor, com l'agilitat als seus 93 anys o l'elegància al vestir.

*A peu per Aragó (Josep M. Espinàs)

-Pàgines 172-179: descripció d'en Sebastià, acompanyant de viatges de l'autor, a partir d'un diàleg, que permet que sigui en Sebastià mateix qui es descrigui; s'ajuda d'anècdotes i metàfores.


*El país del vi (Descobrir Catalunya, núm. 132)

-Descripció subjectiva del Penedès, tant del paisatge i de la terra com de les ciutats de Vilafranca del Penedès i de Sant Sadurní d'Anoia.


-Eines de suport al pensament-

domingo, 25 de octubre de 2009

-COED 25/10/2009-


QUI ETS TU?

Alba Mayol

Ets una de les persones amb les que més moments he compartit fins ara a la URL.
Vas néixer a Barcelona però de ben petita vas marxar a viure fora. Ara, des de fa un temps, vius a Sabadell amb el Rubén a una caseta molt a prop de l'estació. Vas cursar dos anys de la carrera de Filosofia i ara comences una nova etapa estudiant el que realment t'agrada, Magisteri.

Treballes com a farmacèutica i ets una gran aficionada a la música, portes fins i tot una clau de sol tatuada a l'avantbraç dret, que després es va tatuar també el teu pare. T'encanta el color negre, llegir i ets ovolactovegetariana.

Des del primer dia ets la noia formal del grup, la que sempre ens diu els treballs que tenim, la feina que ens resta pendent...vaja, que no cal ni que mirem l'agenda!

Sens dubte ets una persona entranyable, carinyosa (malgrat que de la primera impressió se'n derivi més aviat el contrari) i sempre estàs disposada a escoltar i aconsellar a qui ho necessiti.

N'estic del tot segura de que encara ens queden molts bons moments per viure juntes durant aquests anys que ens queden per endavant i que juntament amb les “Cookies” serem unes grans mestres.




sábado, 24 de octubre de 2009

Paraules...

Divagacions quan els sorolls s'adormen
Salvador Dalí

Els reflexos d’un llac...
Un cloquer romànic...
La quietud de la tarda morenta...
El misteri de la nit propera...
tot es dorm i difumina...
i és allavors que baix la pàl.lida
claror d’una estrella,
vora el portal d’una casa
antiga es sent enraonar
baix i tot seguit els sorolls
s’adormen i el fesc
oreig de la nit gronxant
les acàcies del jardí
fa caure damunt dels
enamorats; una pluja
de flors blanques...


viernes, 23 de octubre de 2009

-COED 23/10/2009-


Descripció


A la sessió d’avui de COED hem assistit a la lectura d’un poema de Miquel Martí i Pol que parlava dels paletes i hem aprofitat per introduir el tema del debat. Així doncs la Lluïsa ens ha presentat la Lliga de Debats Vives on hi participen 20 universitats dels països catalans i debaten sobre temes d’actualitat.
El visionat de la IV final d’aquesta lliga entre les universitats Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona ens a servit per saber com hem de tractar els temes i com haurem de dur a terme el debat davant d’un públic expectant.

Reflexió

El moment de la lectura de poemes és un dels que més em fascinen de l’assignatura ja que és un moment per a relaxar-se, per deixar-se portar pels sentiments que et provoca l’escoltar històries explicades rere els versos del poema. A la classe tothom resta expectant, atent… mentre la Lluïsa ens regala dia rere dia un petit poema.
Trobo que fan falta més moments així a la vida quotidiana.
Dediquem poc temps a escoltar, a sentir… si més no, jo crec que hauria de fer-ho més . És realment sorprenent el que pots arribar a aprendre de tu mateixa en aquests moments de reflexió.
Al arribar a casa he decidit buscar un poema de Miquel Martí i Pol que descriu a la perfecció el que sento cada cop que resto en silenci, escoltant…
Feia temps que no tornava a llegir aquest poema, potser massa i tot.


Aquest silenci
Miquel Martí i Pol

La Tarda molt intensa m' ha portat
aquest capvespre plàcid.
Reposo els ulls cansats
en l' ordre dels prestatges plens de llibres,
en l'ordre de la cambra.

Es fa fosc lentament, s' encenen llums,
i és més pausat el batec de la vida.

Estimo aquest silenci i aquesta hora
i més ara que em gronxa fins perdre'm
en el record de tu
que mai no m'abandona


Aprofundiment

La web de la Xarxa Vives és una web molt completa on podem trobar diversos enllaços a vídeos d’anteriors lligues.
Aquí us deixo l’enllaç al vídeo íntegre de la final de la I Lliga de Debat Universitari organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats, protagonitzada pels equips de la Universitat Ramon Llull i la Universitat de València. La Universitat Ramon Llull va acollir aquesta primera edició de la Lliga, que va tractar el tema "Els diners fan la felicitat?", entre els dies 9 i 13 de març de 2005



miércoles, 21 de octubre de 2009

Paraules...

21 octubre
J. Ricart

Pot ser que fóra una mala passada
del destí o un caprici de la carn,
pot ser tal volta que esté enganyat
i siga la immediatesa del moment
la qual em faça escriure estes paraules.
Pot ser que sigues sols un més de tants
un nom més subratllat en la llista.
Pot ser que tampoc t’anomenes Carlos,
però això no m’importa massa:
El teu cos és la meua única ciència certa.
El distingiria al tacte entre cents.
Pot ser també que aquell lloc no fóra
molt romàntic, ni ideal que diguem-ne
sinó més aviat una mica infame.
Pot ser, que fins i tot ens precipitàrem
i que fórem ràpid a per totes
però pot algú frenar el desig?
Pot ser que l’estadística no mentisca
i per molt que tempten la sort
les nostres vides no tornen a encreuar-se
Pot ser tal volta, tal vegada pot ser.


-Eines per a la presentació d'Informació-

martes, 13 de octubre de 2009

viernes, 9 de octubre de 2009

-COED 5-9/10/2009-


Descripció


Durant aquesta setmana a classe de Comunicació Oral Escrita i Digital hem parlat sobre el bon ús de la llengua, la importància de la fluïdesa, l'entonació, la correcció ortogràfica i lingüística, l’eliminació dels barbarismes i sobretot l’extrema necessitat de tenir una bona lletra a l’hora d’escriure.

Reflexió

Certament per la tasca que arribarem a desenvolupar en un futur no gaire llunyà és extremament necessària una bona cal·ligrafia. Com molt bé ens va dir la Lluïsa no acostumem a parar atenció a la qualitat amb la que prenem els apunts, sinó a la quantitat que en prenem i aquest fet pot arribar a ocasionar-nos molts problemes a l’hora d’intentar estudiar, ja que molts cops la lletra es inintel·ligible per nosaltres mateixos.
Així doncs, si mai volem arribar a ser bons Mestres i volem arribar a tenir la capacitat d’exigir als nostres alumnes una bona presentació dels treballs, haurem de començar a treballar amb nosaltres mateixos.

Aprofundiment

Per tal de millorar la nostra oralitat existeixen multituds d’exercicis que ens poden ajudar a millorar la pronunciació i la vocalització i que ens poden ajudar a escriure amb millor lletra. També cal destacar que un cop siguem Mestres haurem d’ensenyar als nostres alumnes a escriure amb correcció i a tenir cura de la lletra. Així doncs deixo l’enllaç d’un article que tracta sobre la cal·ligrafia i la llegibilitat.


lunes, 5 de octubre de 2009

-Informació Digital - So-




- Per a començar amb el títol del reportatge,haurà de ser una definició curteta del país. Som-hi?! Què és el primer que ve al cap quan sentiu la paraula "Catalunya"?

- Doncs Catalunya és... Com un entrepà de pisos amb molts pisos!

- Ara tu Chun Lee!

- Catalunya és el Barça!

- I el Ronaldinho!

- I Gaudí i Dalí i Pau Casals!

-Molt bé, continuem! Ara tu Anna...

-Catalunya és... Catalunya és...


[...]


I per a tu, què és Catalunya?


-Informació Digital - Imatge-


PASOS a SEGUIR*


1.- Pujar "Contrast"
2.- Aplicar "Mascara de enfoque"
3.- Cntrl + J
4.- Cntrl + U (escollir color taronja)
5.- Pujar "Brillo"
6.- "Superponer" la capa
7.- Ajustar l'opacitat de la capa
8.- Aplicar: "Filtro" - "Destello" - "Prime 105m"
9.- Aplicar: "Filtro" - "Pinzel seco"
10.- Reduir imatge a 450 x 338 píxels
11.- Reduir la qualitat al 72 %

La imatge actual ocupa 450 x 338 píxels i 38,0 KB