lunes, 26 de octubre de 2009

-COED 26/10/2009-


Descripció


A la classe d'avui hem estat parlant sobre els textos narratius, que son en els que s’expliquen fets, reals o irreals, protagonitzats per uns personatges en un espai i en un temps, i els textos descriptius que es fonamenten en la reproducció d’imatges i fragments de la vida real, persones o llocs.
Quan parlem de descripció, generalment tendim a pensar només en textos escrits; tot i això, la descripció inclou també, retrats, caricatures, certs anuncis o cançons.
Per tal d’arribar a aquesta conclusió, la Lluïsa ens ha fet posar per grups de cinc i hem hagut d’intentar trobar 5 cançons on es descrivís alguna persona. Algunes de les que han sortir han estat: Laura, de Lluís Llach o Penélope de Serrat.

Seguidament, distribuïts en els mateixos grups, hem fet una lectura amb profunditat d'un fragment en el què hi predominava la descripció i hem posat en comú els trets descriptius més significatius de cadascun d’ells.
Els fragments que hem analitzat pertanyien a:

-Els pobles, les ciutats, els homes, d'Artur Martorell.
-Un home de paraula, d'Imma Monsó.
-Relacions particulars i A peu per Aragó, de Josep M. Espinàs
-El país del vi, un article pertanyent al número 132 de la revista Descobrir Catalunya.


Reflexió

El que més m’ha sorprès d’aquesta sessió ha estat el text que m’ha tocat llegar a mi: Un home de paraula, d'Imma Monsó, sobretot m’ha captivat la capacitat de l'autora per descriure amb tot luxe de detalls i una precisió mil•limètrica, cada moment delimitat en un temps molt curt, cada petita acció que es produïa i la relació que s'establia en cada moment entre els dos personatges.


Aprofundiment

A continuació transcriuré el que hem posat en comú a classe durant l'anàlisi de cadascun dels textos.

*Els pobles, les ciutats i els homes (Artur Martorell)

-Pàgines 125 i 126: en Joaquim Ruyra fa una descripció física i psicològica d'en Vadó Set-trossos, i una descripció molt acurada del físic i de la vestimenta d'en Pau Ternal.


*Un home de paraula (Imma Monsó)

-Pàgines 25-29: descripció inicial poc detallada, principalment dels trets identificatius com el comportament d'ell al veure-la.

-Pàgines 36-39: descripció de l'altre persona a través de deduccions, suposicions i preguntes.

-Pàgines 54-57: descripció dels sentiments i les accions, a partir de frases curtes com a indici d'un ritme trepidant, i descripció del present en referència al passat.

-Pàgines 116-119: descripció de qui és ell segons ella, amb l’ utilització de recursos lingüístics i retòrics i de frases externes com a signe d'enriquiment.

*Relacions particulars (Josep M. Espinàs)

-Pàgines 56-59: descripció de Josep Vicenç Foix, poeta i pastisser, a partir de les coses d'aquest que sorprenen l'autor, com l'agilitat als seus 93 anys o l'elegància al vestir.

*A peu per Aragó (Josep M. Espinàs)

-Pàgines 172-179: descripció d'en Sebastià, acompanyant de viatges de l'autor, a partir d'un diàleg, que permet que sigui en Sebastià mateix qui es descrigui; s'ajuda d'anècdotes i metàfores.


*El país del vi (Descobrir Catalunya, núm. 132)

-Descripció subjectiva del Penedès, tant del paisatge i de la terra com de les ciutats de Vilafranca del Penedès i de Sant Sadurní d'Anoia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario