lunes, 2 de noviembre de 2009

-Tòpics-


Els tòpics i els estereotips es poden considerar "mitges veritats", perquè parteixen d'aspectes de la realitat que després es presenten com si fossin "la veritat". Hi ha força tòpics relacionats amb els mitjans de comunicació. Alguns d’aquests són:


* Tòpic 1: Una imatge val més que mil paraules.

Es cert que amb una imatge podem arribar a l’enteniment d’una situació amb més facilitat que no pas amb moltes paraules descrivint la mateixa situació. Per exemple : amb l’expressió de la cara d’una persona podem arribar a saber si està trista o alegre, en canvi amb paraules i sense l’ajuda de la imatge podria arribar a enganyar-nos. Així doncs el que realment val és una bona imatge acompanyada d’unes bones paraules.


* Tòpic 2: Davant de la televisió, el receptor és passiu.

Es cert que molta gent que veu la TV amb la única finalitat de que l’entretinguin i simplement escoltar la informació sense parar-se a analitzar-la. Aquest fet, però, no treu que hi hagi persones critiques que vagin mes enllà i es preguntin que te de cert allò que li estan ensenyant.


* Tòpic 3: La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència.

La visió de violència no te perquè provocar violència. Tot depèn de en quina situació es doni, es a dir, si es un nen el que ho veu se li ha d’explicar que allò que esta veient no es correcte o real, depenent de si es una pel•lícula o una noticia. En canvi un adult ja es capaç d’actuar per ell mateix i ha de saber k en cap situació la violència es acceptable.


* Tòpic 4: La televisió és un mitjà generador de "modes".

Es possible que la TV sigui un dels grans generadors de modes ja que es una cosa que la majoria de gent utilitza y sembla que tot el que es veu es important, però es evident que hi ha altres factors molt importants que afecten tant o mes al sorgiment de les modes. Un d’aquests factors seria Internet, ja que ofereix la possibilitat de que una cosa arribi a tot el mon i un altre per exemple seria la gran influencia que exerceix la societat damunt dels individus.


* Tòpic 5: La televisió és una finestra oberta a la realitat.

La televisió molts cops ens mostra coses que no son del tot certes o no ho son en absolut. Em de saber diferenciar aquells programes que ens ofereixen informació verídica, com poden ser documentals y telenotícies i aquells k ens poden estar enganyant amb muntatges y informacions que no han estat 100% contrastades. Per tant aquesta finestra oberta i la seva realitat són bastants relatives.


* Tòpic 6: Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències.

Ve a dir que a base de veure noticies de violència, fam al món, canvi climàtic... arriba un moment en el que ho prens tot com a normal i aquestes noticies ja no generen cap tipus de reacció de reflexió en nosaltres, i també que les cadenes filtren les notícies en funció de la seva ideologia i aconsegueixen uniformitzar l’opinió dels que reben aquesta informació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario